Alles gaat een keer kapot – 1

Je eerste luier, je melktand, je pop of speelgoedauto, je telefoon, je auto, je leven, ja zelfs de wereld, de zon en het heelal gaat een keer kapot. Dat is triest en heel mooi tegelijk en het nodigt uit om zoveel mogelijk nieuwe dingen te maken die kapot kunnen gaan.

In deze eerste episode van een serie die gaat over kapot gaan in een brede zin van het woord belicht ik de goede kant van verval om het vervolg in het juiste perspectief te plaatsen. Ik moet er namelijk niet aan denken dat wat langharig werkschuw tuig in geitenwollen sokken straks met mijn verhaaltjes goede sier gaan maken bij overheden of multinationals. Ik ben namelijk vóór kapot gaan en niet tegen. Ik ben ook vóór het zo lang mogelijk behouden van alles dat bestaat en ik vind dat de best mogelijke zorg voor dat wat is moet worden betracht. Maar als iets dan kapot gaat accepteer het volledig en omarm de teloorgang.

Wat is er dan zo goed aan kapot gaan? Ik heb ooit gelezen dat als er geen mijten waren die huidschilfers, schubben en haren eten (ja, eten is ook een vorm van kapot maken, denk maar aan die komkommer die vakkundig in 32+ plakjes wordt gesneden en tot groene moes wordt vermalen door onze tanden en kiezen, om over het proces van fermenteren en verteren in de maag en darm tot bruine plakkerige ontlasting maar niet te spreken) de aarde nu bedekt zou zijn met een dikke laag zachte dons van 2km hoog. Over een haarbal gesproken... Ik weet niet of het precies klopt, maar het idee geeft wel aan wat het voordeel kan zijn van kapot gaan. Charles Darwin ontdekte dat voortplanting en met name dood gaan natuurlijke selectie helpt. Omdat leven niet onsterfelijk is, kan het aanpassingen doorvoeren, nieuwe soorten doen ontstaan. Als al het leven vanaf nu zou blijven bestaan wordt de wereld een onleefbare chaos waar water- en voedseltekorten grote wereldoorlogen zouden doen ontstaan. Als al het leven vanaf het begin was blijven bestaan was onze aarde verstikt onder een dikke soep eencelligen voordat een nieuwe soort zou kunnen ontstaan en waren wij er helemaal niet geweest.

Ook kunst kan evolueren door de dood. Welke kunstenaar zou nu nog werk kunnen verkopen als Rembrandt en Picasso dagelijks nog hun kwast op het doek zouden kunnen zetten? Of the Factory van Andy Warhol... Straks bij Ikea: bij aanschaf van één Klippan bank een originele Warhol cadeau! Gesigneerd door de inmiddels 95-jarige topfitte artiest zelf.

Ontwikkelen, doorontwikkelen, evolueren, innovatie, veranderen, adapteren, vooruitgang, groei, het zijn allemaal woorden die hun oorsprong hebben in dood en verderf. De koning is dood, lang leve de koning. Maar dan liever een president.