De klok en stand van Eredivisie Live

Ergens in 2012 was het tijd voor een nieuwe look voor de graphics van Eredivisie Live, zoals Fox Sports toen nog heette. Hèt abonnee-TV bedrijf helemaal gewijd aan voetbal en Nederlands voetbal in het bijzonder, met meerdere kanalen en geproduceerd door Endemol Sports, zocht een ontwerper die de titels wat meer show kon geven.

Via de accountmanager van Prographics kwam ik in contact met hoofd-regie Job Robbers en hoofd-productie Victor Winkelhagen. We maakten een afspraak om kennis met elkaar te maken. Tijdens de 45 minuten lange rit van het Mediapark naar de Mediarena vroeg ik me af hoe het gesprek zou verlopen. Het ging reuze spannend worden, want ik had een groot geheim. Een tekortkoming dat wel eens cruciaal kon zijn...

De kennismaking verliep voorspoedig. De heren van Endemol omschreven hun verwachtingen helder en ik verzekerde hen dat ze bij mij aan het goede adres waren. Toen ze naar mijn ervaring vroegen op gebied van sportgraphics kon ik ze verwijzen naar een demo die ik op XPression had gemaakt voor Ross Video. Deze stond bekend als “Rossbowl” en werd op alle grote beurzen in de televisiewereld zoals NAB en IBC gepresenteerd. Die demo kenden de heren goed en sloot zelfs deels aan bij de vraag: showy, met glans en licht, met jeu en jus.

Toen kwamen we op een punt aan dat ik uit de kast moest komen! Alle vezels in mijn lichaam protesteerden maar ik voelde dat ik anders op een gegeven moment tijdens het ontwerpproces door de mand zou vallen. Ik moest het toch echt zeggen: ik en voetbal dat is zoiets als een tang en een varken. Ik zou niet eens over een klepel durven spreken dus laat staan dat ik de bel heb horen luiden... Nee, voetbal heeft totaal niet mijn aandacht. “Dat kan ook een voordeel zijn”, vond Job, want ik zou er wellicht met een frisse blik naar kijken.

Dat ging ik dan ook doen. Ik deed uitgebreid onderzoek naar de functionaliteit van de diverse titels die gemaakt moesten worden. Mijn aandacht ging in het begin voornamelijk uit naar de belangrijkste toepassing: de klok met gescoorde doelpunten linksboven in beeld. Ik sprak daarvoor onder andere met Paul, een vriend van mij die wel erg van voetbal kijken houdt en bovendien een Eredivisie Live abonnement had. Het werd al snel duidelijk dat hij het, in het heetst van de strijd als de standen van andere simultaan gespeelde wedstrijden er toe doen, ongelooflijk irritant vond dat de stand niet continu in beeld stond en dat hij soms kostbare minuten moest wachten tot het spel hervat was om de scores af te lezen en weer terug te keren naar de wedstrijd van zijn favoriete club.

Ik was verbaasd! Was niet gedurende de hele wedstrijd de stand af te lezen? Wat kon de reden daarvoor zijn? Waarom was de stand in buitenlandse competities wel zo belangrijk om altijd in beeld te staan? Het antwoord bleek net zo bijzonder als eenvoudig: de NOS monteerde de samenvattingen en vond de in tijd (en soms de uit tijd) verspringende klok tijdens de edits van de close-up shots niet voor uitzending geschikt. Daarom werd de klok met stand alleen gesuperimposed over het ruime beeld van camera 1. En het was ondenkbaar dat dat zou veranderen.

Ik heb tijdens diverse voortgangsgesprekken hierover gesproken en er op aangedrongen om het toch te overwegen, maar het bleef onbespreekbaar. Ik stelde zelfs voor om voor de uitzendingen op Eredivisie Live en voor de samenvattingen aparte feeds te programmeren in de schakeltafel, maar ook dat mocht niet baten. Toen dit issue voor mijn gevoel inmiddels een gepasseerd station was kwam er plotseling verrassend nieuws: ‘de klok’ zou toch continu in beeld blijven. Op de een of andere manier had ik met mijn aan de kaak stellen van dit euvel (in mijn ogen) toch iets getriggerd bij het productieteam, dat zich er sterk voor heeft gemaakt en de NOS heeft overtuigd van het nut ervan.

Ik weet zeker dat er in ieder geval één persoon heel blij mee is gemaakt, maar persoonlijk denk ik dat het een zegen is voor heel voetbalkijkend Nederland.