Over

Martin Jan van Dalen is AVgenerator

Volgens anderen ben ik een multi-talent. Ik genereer al vele jaren professionele creaties voor audiovisuele behoeften. Video-effecten, animaties, LED-content, graphics, teksten en sounds & songs. Tot 2018 hoofdzakelijk voor televisie in opdracht en in dienst van NOB, Ciris, Dutchview, Prographics en NEP, maar daarnaast kreeg ik als AVgenerator opdrachten uit de B2B-sector en ben ik initiatiefnemer en motor van de band Sleepstorm. Vanaf nu, op stevig fundament en met een bijzondere blik op de wereld, aanwezig als AV-creator en beschikbaar als sparring partner in creatieve processen. Ik zoek vorm en verhaal bij jouw boodschap.

Video-effecten, AR en LED-content

In de late jaren negentig en daarna heb ik als DVE-specialist (Digital Video Effects) oneindig veel effecten gegenereerd voor de Nederlandse én buitenlandse televisie entertainment industrie.  Als motion designer heb ik, vaak in samenwerking met Pivot, ontwerpen gemaakt voor LED-schermen. Ik ben bovendien nauw betrokken geweest bij de introductie van AR (Augmented Reality) bij NEP. Door deze ervaring in de regie's en de FOH's van de internationale TV studio's heb ik veel mensen uit het vak op een intensieve wijze leren kennen.

Selectie van grote (live)shows waar ik aan heb meegewerkt: (effecten:) de Soundmixshow, Postcode Loterij Recordshow, Postcodeloterij Kanjer Nieuwjaar Show, Monte Carlo, Laat Ze Maar Lachen, Doet Ie Het Of Doet Ie Het Niet, Traumhochzeit en Love Letters; (LED-content:)  The Voice of Holland, Holland's Got talent, The Winner Is..., X Factor, Popstars, Musical Awards, Televizier Ring; (AR:) Dance Dance Dance, Deutschland Sucht Den Superstar, De Reistest, Het Nationaal Aftelmoment, 2 Voor 12, Kassa en Per Seconde Wijzer.

Motion graphics & compositing

In de afgelopen 20 jaar heb ik vele logo's, leaders en animaties geleverd aan programma's voor de nationale TV. Ter introductie van het tapeloze videotijdperk deed ik de regie-assistentie, de montage en de compositing van de epische Dutchview corporate-video "Eyecatcher" en leverde daarnaast een deel van de geanimeerde scenes. Voor Sta Op Tegen Kanker, de Sportman Van Het Jaar-leader, diverse muziekvideos, de product-video voor DVBControl heb ik gemonteerd en compositing verricht en in opdracht van SimulPlus aan diverse projecten gewerkt voor de University Of Twente, waaronder een intensieve samenwerking voor de corporate "Curiosity".

Selectie van programma's waarvoor ik logo's, leaders en animaties maakte: PAU!L, Langs De Leeuw, Roodkapje, Deal Or No Deal, Sterrenjacht, Let's Get Married, Sinterklaasjournaal, Slag Bij Nieuwpoort, Nationaal Song Festival, Jong Geleerd, Professor Nicolai & Dr. Beckand, Nationale Klimaat Test, 1 Contra Todos (Een tegen 100 Portugal), The Big Picture, Pointless, Zapp Live en De Nationale IQ test.

Titel-, sport- en spelgraphics

Ik heb naast titels en spelgraphics voor entertainment programma's, ook sportgraphics ontworpen voor onder andere de Amsterdam Marathon en de Volta wielerklassieker. De Eredivisie Live titelvormgeving van 2010-2013, waarvan een kopie van de slomo-wipe ("Schildje") tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt, is van mijn hand. De uitvoering voor de meeste programma's deed ik in XPression en in Ventuz implementeerde ik graphics voor Telegraaf Media Groep en Ziggo.

Selectie van graphics- en titelontwerpen: Miljoenenjacht, Een Tegen 100, Achmea Kennisquiz, Lijfshow, Stabilo Spellingstrijd, De Nationale Bijbeltest, de GTST-quiz, Pink Ribbon Gala, Gouden Loekie, Dancing With The stars, Dancing On Ice en Nur Die Liebe Zählt.

Explanimations en infographics

Voor veel van de op deze website genoemde programma's leverde ik statische of geanimeerde illustraties en verklarende kaarten voor in beeld, op schermen of voor online uitingen. Voor de landelijke introductie van de OV-chipkaart in 2009 bracht ik in opdracht een serie verhelderende animaties tot leven nog voordat het woord explanimations op internet verschenen was.

De belangrijkste animaties en stills die ik daarnaast maakte waren voor De Toekomst Van Nederland, De Nationale Opvoedtest en de DWDD-University's van Beatrice de Graaf, Freek Vonk en Robbert Dijkgraaf.

Muziek

Ik componeerde en monteerde tunes, touches en geluidseffecten voor diverse televisie programma's. Onder andere voor de Uitmarkt, Edison klassiek, Roodkapje, Horouf Wa Olouf, 7x7 en Back2School. Ik heb de twee CD's van Sleepstorm en de postume CD van Comaplanet geproduceerd. Daarnaast componeer ik al tientallen jaren songs in een brede range van stijlen, van mainstream pop tot alternative rock, retro, singer-songwriter, electronic, dance of film-muziek.